Avarégetés

Változtak az előírások

Tisztelt Lakosok!

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk róla a parlament által még nyáron elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől kezdődően országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A döntéssel azt a rendelkezést törölték el, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést.

2020. december 2-án megjelent a 549/2020. (XII.02.)  Korm. rendelet a Magyar Közlönyben, ami a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szól, tartalma alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig (vagyis jelen állás szerint május 23-ig) továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Mit jelent ez?

Az önkormányzati rendeletünk szerint: „Az ingatlan előtti közterületen és az ingatlan belső részén száraz növényi hulladékot tartós füstölés nélkül égetni minden hónap első péntekjén április 1. és november 30. között 16 és 20 óra között lehet.

A fentiekre tekintettel kérem Önöket, hogy március hónapban senki ne szándékozzon égetni!

A jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben a közösségi együttélés szabályainak megsértése miatt indulhat eljárás. A közösségi együttélés szabályait megsértővel szemben 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírság, illetve 50.000 forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki!

A kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás (otthoni sütés – főzés, bográcsozás stb.) megengedett.

A háztartási hulladék égetése pedig SZIGORÚAN TILOS!

Megértésük és együttműködésüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Szabó István
polgármester