Mit kell tennünk, ha megmérgezték a kutyánkat?

Lakókörnyezetünkben élő kutyák és macskák sajnos áldozatául eshetnek véletlen és szándékos mérgezéseknek.

Véletlen esetekben a nem megfelelően tárolt és hozzáférhető vegyi anyagokra kell elsősorban gondolni, szándékos esetben pedig egy rosszakaró általi mérgezésre. A mérgezés tünetei és a megbetegedés lefolyása az elfogyasztott szer hatóanyagtartalmától és mennyiségétől függ.

Mik okoznak leggyakrabban mérgezést?

Fagyálló hűtőfolyadék

A gépkocsik hűtővizéhez kevert fagyálló folyadék, az etilén-glikol súlyosan mérgező, életveszélyes vegyszer mind a kutyák, macskák, mind az ember(!) számára. Elfogyasztása után viszonylag gyorsan visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás, toxikózis és később veseelégtelenség, veseleállás következik be. Talán az egyik legveszélyesebb ilyen szer, tekintettel arra, hogy íze édes. Az állat nem tagadja meg felvételét. Tünetei kezdetben dülöngélés, koordinálatlan mozgás, részegséghez hasonló állapot. Később esetleg hányás, elfekvés, görcsök, idegrendszeri tünetek, végül néhány napon belül elhullás.

Patkányméreg

A rágcsálók irtására gyakran kihelyezett granulátumok hatóanyaga legtöbbször valamilyen kumarinszármazék, ami a véralvadás zavarát okozza. A szervezetben folyamatosan, normál körülmények között is keletkező kisebb-nagyobb vérér sérülések okozzák a folyamatos, lassú, de akár végzetes vérfogyottságot, anémiát. Sajnos íze ennek a csaléteknek sem rossz, hiszen a cél az, hogy a rágcsálók elfogyasszák. Szerencsére az időben megkezdett állatorvosi kezelés maradandó károsodás nélkül gyógyítja a bántalmat. Hánytatással és K-vitamin injekciók adásával orvosolható a probléma. Tünetei kezdetben bágyadtság, kedvetlenség, étvágytalanság. Később a vérvesztés miatt esetleg véres orrváladék, véres hányás, véres- vagy az emésztett vér miatt fekete széklet látható. A száj nyálkahártyája kifejezetten sápadt, előrehaladott esetben ún. porcelánfehér.

Csigaméreg

Kertekben a meztelen csigák kártételének megakadályozására szoktak kihelyezni olyan granulátumot, amelynek hatóanyaga a metaldehid. Súlyosan mérgező idegméreg, elhullást okozó szer. Ellenszere nincs. Egyetlen védekezési lehetőség a mielőbbi hánytatás, továbbá támogató infúziós kezelés, görcsoldók adása. A tünetek súlyossága függ a felvett mennyiségtől. Sajnos viszonylag gyorsan, súlyos görcsrohamok, idegrendszeri tünetek mellett történik meg az elhullás még a rendelőbe érkezés előtt. A görcsök miatt néha extrém magas testhőmérséklet emelkedés is bekövetkezik.

Hánytatás otthon

Természetesen mindhárom esetben a sürgős állatorvosi hatékony és biztos hánytatás valamint ellátás javasolt. Ha valaki mégis otthon próbálkozna, akkor kutyák esetében alkalmazható a 3%-os hyperol oldat itatása. Sokszor 1-2 deciliterre is szükség lehet és hatása nem minden esetben kielégítő. A sokak emlékében élő tej itatása teljesen hatástalan mérgezések esetén.

Dr. Erdélyi Gábor 
állatorvos