Idősek világnapja

Fontos, hogy minél kevesebb szépkorú váljon bűncselekmény áldozatává.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. E jeles nap alkalmából csokorba szedtünk néhány bűnmegelőzési jó tanácsot, ezzel szeretnénk kedveskedni, hogy minél kevesebb szépkorú váljon bűncselekmény áldozatává.

 • Gondoskodjon otthona biztonságáról! Ha van rá lehetősége, korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk.Idősek világnapja
 • Ha otthonában nagyobb összeget tart, ajánlatos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni és azt nehezen hozzáférhető helyen tartani, esetleg falba rögzíteni.
 • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonára! Ha ismeretlen, gyanús embert lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
 • Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető embereket soha ne engedjen be otthonába! Lehetőleg ne is vásároljon tőlük, mert ha a termék elromlik, reklamációra nem lesz lehetőség.
 • Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (vízművek, gázművek, kábel TV szolgáltató, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos, arcképpel ellátott igazolványát! Ha ezután is kétsége van, hívja fel a szolgáltatót és győződjön meg arról, hogy valóban dolgozója kívánja-e végrehajtani az ellenőrzést, leolvasást. 
 • Ha ismeretlen ember rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el arcképes igazolványát, jelvényének számát figyelje meg!
 • Utazáskor, vásárláskor táskáját többször ellenőrizze, hogy zárva van-e! Fontosabb iratait, értékeit, pénzét zárható belső zsebekbe tegye!
 • ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll senki Ön mellett!
 • Sajnálatos módon az utóbbi időben elszaporodtak az un.”unokázós” csalások. A bűncselekmény lényege, hogy az elkövető telefonon felhívja az időskorút, unokájának vagy más közeli hozzátartozójának adja ki magát és tartozásra, közlekedési balesetre hivatkozva akar készpénzt vagy pénzzé tehető értéket kicsalni. Ne dőljön be az átverésnek!
 • Ha ismeretlen számról keresik hozzátartozóra hivatkozással, ellenőrizze le a történetet és az Ön által ismert telefonszámon hívja fel az érintett családtagot. A hívófél azonosításánál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek.
 • Semmilyen körülmények között ne adjon át pénzt, ékszert, egyéb értéket senkinek!
 • Bontsa a vonalat! Majd tegyen bejelentést a hívásról a rendőrség felé!

Ön is sokat tehet biztonsága és vagyonbiztonsága érdekében, hogy a szépkor valóban szép legyen!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály 

ELBIR