Nyári orvosi tanácsok

A nyár a legjobb időszak az egészségi állapotunk és a testsúly rendezésére. Bár a hölgyek jó része a tavaszi időszakra időzíti a fogyókúrát, hogy a strandszezonra már megszabaduljon a télen felszedett súlyfeleslegtől, azonban a nyár a fogyókúra szempontjából az ideális időszak.

Nyári orvosi tanácsokAlapelvként le kell szögezzük, hogy akkor fogyunk, ha kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk: azaz kevesebb kalóriában gazdag ételt eszünk és többet mozgunk. A másik nagyon fontos dolog, hogy hosszabb távú fogyást csak lassú fogyással érhetünk el. A kampányszerű rövid (általában éhezéssel járó) fogyókúrák után többet hízunk vissza, mint amennyit lefogytunk!!!

Nézzük először a diéta kérdését

1 Fogyókúra esetén nem szabad éheznünk, mert egyrészt azt sokáig nem bírjuk, másrészt egy éhezés utáni „normális” étkezés jobban hízlal! Ez azért fordulhat elő, mert a szervezetünk éhezéses időben átáll raktározási funkcióra, így egy korábban megszokott ebéd most jobban le fog rakódni zsírpárnák formájában.

2. A fogyókúrás diéta gyakorlatilag megegyezik az egészséges táplálkozással: sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz fehér húsokkal (csirke, pulyka, hal) és kevés kalóriadús, azaz zsíros, nehéz ételt, illetve kevés édességet és tésztafélét.

Itt a nyár, használjuk ki, hogy bőven hozzáférünk friss hazai gyümölcs és zöldségféléhez!

Lássuk az energia-leadás, tehát a zsírégetés lehetőségeit

1. A legtöbben munkából élünk és ez rendszeres, sokszor fárasztó terhelést jelent, még akkor is, ha ülőmunkát végzünk. Mindegy, hogy napi 8 órán keresztül gép mellett állunk, takarítunk, vagy számítógépet bűvölünk, ezek egyoldalú fizikai terhelést jelentenek! Az, hogy estére fáradtnak érezzük magunkat, az nem egyenlő az elégséges mozgással. Nem csak elhízás, de sok egyéb későbbi nyavalya oka az, hogy nem mozgunk megfelelően rendszeresen.

Nagyon szép sport a sakk, de ez nem fogyaszt! Olyan mozgásra van szükség, mely minden izmunkat átmozgatja és amitől folyamatosan kb 30 percig izzadunk. (Az izzadás az egyik jele a zsírégetésnek!)

2. Ha nem szoktunk hozzá a testmozgáshoz, akkor feltétlenül tartsuk be a fokozatosság elvét. Nagyon jó, ha elszántuk magunkat a mozgásra, de ne akarjuk rögtön a Balaton átúszással, vagy a maratoni futással kezdeni az edzésünket! Ugyanakkor egy kis izomláz a következő napon ne bátortalanítson el bennünket, kell, hogy egy kicsit fájjon, ez emlékeztet arra, hogy kellő mértékben megmozgattuk izmainkat!

Szép időben gyermekek és unokák nyári szünete idején itt a lehetőség az úszásra, kerékpározásra, a tollaslabdára, vagy a focira!

Használjuk ki a természet adta lehetőségeket, hogy az év során a stressz és az egészségtelen életmódunk által a saját egészségünkben okozott károkat legalább részben kompenzálhassuk!

Mindehhez jó szórakozást, szép időt és jó egészséget kívánok,

 

dr. Császi Andrea
háziorvos