Nem kommunális hulladékok

Tájékoztató az eltérő hulladéktípusok kezeléséről

Zöld Híd Nonprofit Kft. a következő hulladéktípusokat különbözteti meg és a következő módon kezeli:

Telephelye: 2144 Kerepes, Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelő Központ, hrsz.: 0115/2

Vegyes hulladék

A szelektálás utáni maradék, azaz a nem hasznosítható, vegyes hulladék elsősorban háztartásokban (lakásokban, lakóingatlanokban, pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben, területein), valamint olyan gazdálkodóknál, intézményeknél képződő hulladék, amely minőségében hasonlít a háztartásokban keletkezőhöz.

A korszerű hulladékgazdálkodásban az a cél, hogy ennek mennyisége, aránya jelentősen csökkenjen, míg a külön gyűjtött, hasznosítható anyagok aránya növekedjen.

Vegyes hulladéknak minősül:

 • a háztartási és a háztartási hulladékhoz hasonló szilárd hulladék,
 • a tisztálkodási, higiéniai célokra felhasznált, szennyezett hulladék,
 • a nem hasznosítható hulladék, általában szelektíven nem gyűjtött hulladék.

A vegyes háztartási hulladék gyűjtése

A nem újrahasznosítható, vegyes háztartási hulladékot egész évben, heti rendszerességgel szállítják el, a gyűjtési naptárban megtalálható napokon. Állandó lakos esetében szabványos 80, 110, 120 vagy 240 literes gyűjtő edényzet használata kötelező. Többlethulladék esetén a gyűjtőedény mellett kiegészítő megoldásként alkalmazható „Hulladék” feliratú, szürke színű 60 literes többlethulladékos zsák (köztisztasági zsák), amit zsákértékesítő partnereinknél szerezhet be. Az elszállítandó hulladékot a saját ingatlan elé, az úttól 1-2 méterre kell kihelyezni a szállítási napot megelőző este vagy a megjelölt nap reggel 6:00-ig! A hulladékot úgy kell kihelyezni, hogy a gyűjtőedényzet fedele lecsukható legyen, az esetleges kiegészítő gyűjtőzsákot pedig össze lehessen fogni.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a Közszolgáltatás megrendelése oldalon leírt módokon tudja megrendelni.

A hasznosítható műanyagok és jelölésük

A műanyag napjaink egyik legfontosabb alapanyagcsoportját jelöli, környezeti szerepe ennek a legvitatottabb. A műanyagok nagy molekulájú vegyületek, úgynevezett polimerek. Elsősorban szén, kőolaj, földgáz feldolgozásával állítják elő (szintetikus műanyagok). Felhasználhatnak a műanyagok előállításánál természetes nagymolekulákat is, főleg növényi eredetűeket (fa, gyapot, növényi olajok stb.), ritkább esetben állati eredetűeket (kazein, tejsavó stb.). 

 • Kemény műanyag (HDPE): Kemény műanyag flakon (HDPE) jelölése általában tálcák, mosószeres-, öblítős- és mosogatószeres flakonok készítésére használják.A PET palacktól úgy lehet megkülönböztetni, hogy a PET alján körkörös pontot találunk a fújás miatt, míg a HDPE esetében varrat látható.
 • PET (poli-etilén-tereftalát): A PET a mindennapi életben használt ásványvizes és üdítőitalos palackok alapanyaga. Stabil anyag, ami ellenáll a gyenge savaknak, lúgoknak és az UV sugárzásnak. A természetben nem, vagy csak nagyon lassan bomlik le. Hasznosítható, így szelektíven gyűjtendő. A kupak rajta maradhat, és célszerű összenyomni, így kevesebb helyet foglal. A válogatás után a gépi bálázókban található perforátor kilyukaszt minden egyes átmenő palackot, így már könnyedén összepréselhető.
 • Alacsony sűrűségű polipropilén (PE-LD) és polietilén (PP): A bevásárlószatyrok, fóliák stb. a világ leggyakoribb műanyagából, az alacsony sűrűségű polietilénből, és a második leggyakrabban használt műanyagból, polipropilénből készülnek. (A köznyelv tehát tévesen hívja a bevásárlószatyrokat "nejlonzacskónak";: a nejlon alapanyaga a poliamid.) Minden, PP vagy PE-LD jelöléssel ellátott műanyag jól hasznosítható, így szelektíven gyűjthető. Fontos, hogy tisztán tegyük a gyűjtőedénybe!

A hasznosítható műanyagokat házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során tudja elszállíttatni, vagy elviheti őket a szelektív hulladékgyűjtő szigetek egyikébe.

Lomhulladék

Lomhulladéknak számít minden olyan, háztartásokban keletkező hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja. Például: 

 • bútorok (asztal, szék, szekrény, ágy, komód stb.),
 • egyéb, fából készült tárgyakat, amelyek a méretük miatt nem férnek el a hagyományos
 • gyűjtőedényben,
 • szőnyeget, padlószőnyeget,
 • matracot,
 • ágyneműt,
 • textilt, ruhaneműt,
 • műanyagot (linóleumot): padlókat, kerti bútorokat, műanyag medencéket, műanyag játékokat,
 • személygépkocsi-, kerékpár- és motorkerékpár-gumiabroncsokat (ezekből háztartásonként max. 4 db szállíttatható el).

A házhoz menő lomtalanítás keretében ügyfeleink évente egy alkalommal ingyenesen elszállíttathatnak 2 m3 lomhulladékot.

Hasznosítható fémhulladék

A hasznosítható fém csomagolóanyagokat általában két fő csoportra osztjuk: az alumínium alapú és a vas, illetve acél alapú csomagolás.

 • Alumínium: Az összegyűjtött dobozokat összepréselik, felaprítják, az aprítékot mágnesesen szeparálják, majd ezután kerülhet hasznosításra. Az így kinyert alumínium energiaköltsége csak huszadrésze a bauxitból előállított – elsődleges – alumíniumnak.
 • Acél: Az acél alapú csomagolószerek jellemző és arányaiban legnagyobb csoportja az ónozott acéldoboz – elsősorban a konzervipar használja. A hulladékból mágneses eljárással kiválogatott acél dobozokból tisztítás után kivonják az ónt (óntalanítás). Az így kinyert ón szintén értékes alapanyag.

Fémhulladékát a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretében lehet elszállíttatni, vagy a fémhulladék leadással foglalkozó vállalkozóknál leadni! pl.: Őrbottyán, Fő út 

Építési törmelékek

A háztartási bontásból, építkezésből származó törmelékeket (beton, tégla, csempe stb.) kis mennyiségben Hulladékkezelő Központban tudják átvenni, ahol a hulladéklerakókra kerül elhelyezésre.

Inert (bontási) hulladék

Csak térítés ellenében rakható le a hulladékgyűjtő központban: 10.688 Ft / m3. Leadható mennyiség: max. 1 m3 (kb. 1200 kg)

Zöldhulladék

A parkok, kertek hulladéka: falevél, elpusztult növények maradványa, gyomok, fűkaszálék, nyesedékek gallyak, ágak összekötegelve, 1 m-nél nem hosszabb, 6 cm-nél nem vastagabb.

A zöldhulladékot tavasztól őszig, április 1. és november 30. között szállítják el a lakóingatlanoktól, a gyűjtési naptárakban megjelölt dátumokon. A zöldhulladék kihelyezhető az értékesítési partnereknél beszerezhető 110 literes biozsákban. Az 1 méternél nem hosszabb, max. 6 mm átmérőjű ágakat összekötegelve is elszállítják. Nagy mennyiségű zöldhulladék esetén az ingatlan tulajdonosa saját zöld hulladékát komposztáló telephelyükre szállíthatja be, ebben az esetben azonban kezelési-ártalmatlanítási díjat számítanak fel. Az elszállításra szánt, bezsákolt, illetve kötegelt zöldhulladékot a saját ingatlan elé, az úttól 1-2 méterre kell kihelyezni a szállítási napot megelőző este vagy a megjelölt nap reggel 6:00-ig! Ügyeljen rá, hogy a gyűjtőzsák összefogható legyen.

A Zöld Híd Nonprofit Zrt. zöldhulladékokból hulladékkezelő központjaiban található komposztálótelepeinken jó minőségű komposztot állítanak elő, amelyet értékesítenek is.

Elektronikai hulladék

Évente kétszer gyűjtőponti átvétel az Őrbottyán, Csap és Domb utcai közterületekkel határolt területen.

 • háztartási gépek (fajtánként max. 1 db): mikró, konyhai robotgép, hajszárító, hűtő, mosógép,
 • mosogatógép
 • távközlési eszközök: telefon, mobiltelefon
 • szórakoztató elektronikai cikkek: laptop, számítógép-alkatrész, tévé, rádió, tablet, barkácsgépek

Azon elektronikai és elektromos berendezések, amelyek szétszerelésre kerültek, és elektromos vagy elektronikai alkatrészeiket eltávolították (üres készülékház), már nem minősülnek elektronikai vagy elektromos hulladéknak, ezért a gyűjtőponton történő átvételét megtagadják!

Veszélyes hulladék

Évente egyszer kerül sor Településünkön egy kialakított gyűjtőponti átvétel az Őrbottyán, Csap és Domb utcai közterületekkel határolt területen. A gyűjtés során leadható veszélyes hulladékok: A vegyszeres, olajjal szennyezett hulladékok, fáradt olaj, elhasznált sütőolaj, ragasztó-, festék-, gyógyszermaradványok, szárazelemek, elromlott elektronikai cikkek, akkumulátorok, fénycsövek, izzók, tintapatronok Gyűjthetjük a veszélyes hulladékot erősebb zsákokban vagy akár hordókban is. (A tárolóeszköz megválasztása a veszélyes hulladék fajtájától, és összetételétől is függ.)

Egyéb hulladékok átvétele üzletekben is történhet!

Fénycsövek

A fénycsöveket nagyáruházakban, villanyszerelési boltokban le lehet adni.

Sütőzsiradék

Az elhasznált sütőzsiradékot a MOL töltőállomások több száz ponton az országban visszaveszik. A használt olajból biodízel üzemanyag készül. Minden liter külön gyűjtött és leadott olajjal ezerszer annyi tiszta vizet mentünk meg. A sütőzsiradékot az önkormányzat udvarán is begyűjtjük.

CD, DVD

A feleslegessé vált CD, DVD adathordozókat külön gyűjtőpontokon adhatjuk le (pl. a Media Markt üzletekben).

Gyógyszerek

A lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket se dobjuk ki az otthoni szeméttárolóba! 2006. január 1.-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk a szakemberek a hulladékot, és megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan a koordináló szervezet ártalmatlanítás céljából a hulladékégetőbe szállítja.

Elektronikai hulladékok

Az elektronikai berendezések, akkumulátorok és hulladékok szeméttárolóba, illetve lomtalanításkor utcára helyezése szintén helytelen. 2005. augusztus 13. óta ha új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén kötelezően, díjmentesen visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket. A hulladékok gyártóhoz történő visszajuttatása további hasznosítás, illetve ártalmatlanítás szempontjából jelentős.

Használt elemek

Sok helyen visszaveszik a már lemerült, elhasznált elemeket. A gyűjtőpontokról további információt a www.relem.hu vagy a www.rebat.hu weboldalon találhat!

Őrbottyánban a következő helyeken lehet leadni a használt elemeket a rebat.hu adatbázisa alapján!

Gyűjtőhely neve: 51. sz. Coop ABC

Cím: 2162 Őrbottyán, Rákóczi u.

Megye: Pest / Őrbottyán

Gyűjtőhely neve: ARO ABC

Cím: 2162 Őrbottyán, Rákóczi út 159

Megye: Pest / Őrbottyán

Gyűjtőhely neve: Margaréta Óvoda

Cím: 2162 Őrbottyán, Óvoda utca 1

Megye: Pest / Őrbottyán

Gyűjtőhely neve: MEZEI CBA ÜZLET

Cím: 2162 Őrbottyán, Rákóczi út 128

Megye: Pest / Őrbottyán