Mindenszentek és halottak napja

Bűnmegelőzési jó tanácsok a megemlékezés időszakára

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához megemlékezni róluk, nyughelyükhöz virágokat elhelyezni, gyertyát gyújtani.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya nagyon fontosnak tartja, hogy ebben az időszakban felhívja a hozzátartozók figyelmét, ne feledkezzenek meg értékeik fokozottabb védelméről, mert vannak, akik erre az időszakra másképpen, mégpedig mások értékeinek megszerzésére készülnek.

A megemlékezés időszakában gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, alkalmi- vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása.

TemetőAnnak érdekében, hogy zavartalanul teljen a megemlékezés, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

  • Amennyiben tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, különösen a fel- és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi- és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!
  • Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!
  • Ne tartsa a bankkártyája mellett a PIN kódját, illetve lakáskulcsát ne tartsa a lakcímére utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.
  • Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül!

Ebben az időszakban idején a temetők környékén növekszik a gépjármű forgalom, a parkoló autók a gépkocsi feltörők legfőbb célpontjai lehetnek!
Kérjük, fogadja meg tanácsainkat, hogy elkerülje az áldozattá válást!

  • A járműtől való távozás előtt győződjön meg a gépkocsi zárt állapotáról!
  • A jármű riasztó berendezését minden esetben üzemelje be!
  • Ne hagyjon csomagot, értéket, mobil készüléket, személyes iratot a jármű utasterében! ( lehetőleg a csomagtartóban se, mert a gépkocsi nem
  • biztonságos tároló! )
  • A temetők környékén számoljon növekvő gyalogos és gépjármű forgalommal!

Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekedik, tegye ezt még nagyobb körültekintéssel, türelemmel! Ne „megszokásból" közlekedjen, figyelje az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjon a várható változásokról!

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE!
NE ADJON ESÉLYT A TOLVAJOKNAK!
Segélyhívó: 112

 

Mindenkinek békés, kegyeletteljes megemlékezést és balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer