Ha természet, akkor kullancsveszély?

Kullancs csípés esetén nem kell feltétlenül pánikba esni, hiszen nem mindegyik kullancs fertőzött. Magyarországon a fertőzött kullancsok előfordulása területenként változó.

Mi itt Őrbottyánban az alacsony gyakoriságú kategóriába tartozunk. Igen gyakori a fertőző kullancsok előfordulása viszont a nyugati határmegyékben, valamint Baranya és az Északi középhegység (Nógrád, Heves, Borsod) területein. Aki ide készül nyaralni, jobb, ha felkészülten járja a természetet.

A két leggyakoribb, kullancs terjesztette betegség a Lyme-kór, és az agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladással szemben létezik már védőoltás, amit megelőzés céljából feltétlen javaslunk a természetet gyakran járók számára (vadászok, turisták). A Lyme kórt azonban csak a kullancs időben történő eltávolításával tudjuk megelőzni.

A gyorsaság számít

A kullancsot lehetőleg aznap távolítsuk el, ehhez természetjárás után át kell néznünk a bőrfelületet (még a hajas fejbőrt is). Kullancs csípése esetén minél hamarabb távolítsuk el csipesszel a kullancsot! Akkor forduljunk orvoshoz, ha a csípés körül napok elteltével növekvő bőrpír keletkezik, ha lázat, ízületi- vagy izom-fájdalmat, hányingert tapasztalunk ( a kór lappangási ideje pár naptól egy évig is terjedhet). Mivel a babára nézve veszélyes lehet a Lyme kór, ezért terhes kismama vérvétel céljából mindenképpen jelentkezzen az orvosánál, vagy a Lyme ambulancián: XIII. Visegrádi u. 14. fsz. 1.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ne kenegessük, ne tekergessük, ne dörzsöljük! A feji végéhez, tehát a bőrhöz közel fogjuk meg csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, mert ebben tanyázik a Lyme-baktérium. A gyógyszertárakban kapható kullancskiszedő csipesz, ami megkönnyíti az eltávolítást. 

Hogyan előzhető meg a kullancscsípés?

Erdei kirándulásra húzzunk nadrágot, haladjunk az ösvényeken. A nadrágot gyűrjük be a zokni alá. Az amerikaiak még széles ragasztócsíkkal is leragasztják ezt a behatolási kaput. Ugyanis a kullancs lentről mászik fölfelé. Minél hosszabb utat kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog, és más zsákmány után néz. Hasonló okból, a trikót is tűrjük be a nadrágunkba. Gyermekeket gyakrabban támad meg a kullancs a fejen és a nyakon. Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel.

Adjunk rájuk fehér vászonsapkát, ezen hamarabb észrevesszük az ott bóklászó kullancsot. A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli. Kullancsriasztó szerek közül csak olyat vásároljunk, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol. Gyermekeket csak a szabadon hagyott bőrfelületen kezeljünk, és csak vékony rétegben alkalmazzuk. Nagyobb mennyiségben a bőrről is felszívódik, és fejfájást okozhat, néha allergizál.

Jó természetjárást, jó egészséget mindenkinek!

Dr. Császi Andrea
háziorvos