Kiberpajzs

Tegyünk együtt az elektronikus pénzforgalom biztonságáért!

A digitalizáció révén egyre hangsúlyosabbá válik az elektronikus pénzforgalom, ezzel párhuzamosan pedig megfigyelhető, hogy a sikeres visszaélések száma és aránya is növekszik. A bűnözők nem a pénzügyi intézményeket, illetve infrastruktúrát támadják, elsősorban a fogyasztók megtévesztése, érzelmi manipulálása révén érnek célt. Ezért vált mára alapvető fontosságúvá az „elsődleges védelmi vonalnak” számító ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése és felkészítésük a kiberkockázatok kezelésére.

A Magyar Nemzeti Bank, Magyar Bankszövetség, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat-Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze és átfogó oktatási programot indítottak az ügyfelek digitális pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében.

A KiberPajzs együttműködés önálló weboldala itt érhető el:

https://kiberpajzs.hu

A honlapon minden információt megtalálnak a kibertérben elkövethető bűncselekményekkel kapcsolatban, megelőző jellegű üzeneteket fogalmaz meg az olvasók részére, egyszerű üzenetekkel mutatják majd be a főbb csalási formákat, így az adathalászat különböző változatait, a hamis banki hívásokat vagy sms-eket, a meghamisított banki weboldalakat, a hamis tranzakciók jóváhagyatási formáit, a csaló befektetési vagy egyéb online ajánlatokat, illetve a közösségi média segítségével történő személyesadat-lopásokat.

Olvassa és tájékozódjon a KiberPajzs felületen, hogy ne váljon csalók áldozatává!

Pest Vármegyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály