KEHOP-5.2.9-16-2016-00091

Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára

A projekt címe: 

A Polgármesteri Hivatal és a Kvassay Jenő Általános Iskola B épületének energetikai korszerűsítése Őrbottyán Városában

A projekt tartalma

A projekt keretében Őrbottyán Város Önkormányzat székhelyének (polgármesteri hivatal), valamint a Kvassay Jenő Általános Iskola B épületének homlokzatainak- és födémszerkezeteinek utólagos hőszigetelése, nyílászárók cseréje, valamint fotovoltaikus kiserőművek telepítése történik meg az alábbiak szerint:

POLGÁRMESTERI HIVATAL: Az épület fenntartója és kizárólagos tulajdonosa Őrbottyán Város Önkormányzata. A szabadon álló épület 1980-as években épült. Az épület az energia csatlakozások szempontjából önálló. A fűtési energiafogyasztást 1 db. 16 m3/h méretű földgáz fogyasztásmérő méri, a villamos energia csatlakozás is önálló, 3*25A értéken vételez az épület. A földgáz vételezés az egyetemes szolgáltatásban történik az óra méretéből adódóan. Az épület hagyományos szerkezetű magastetős épület, eredetileg lakóépület volt. A következő felújítások történnek az épületen: a homlokzatokon 20,00 cm vastagságú hőszigetelő elemeket helyezünk el, a hőszigetelő táblák felületén elhelyezésüket követően sűrű üvegszövet erősítésű vékony bevonat készül, melyre színes gördülő szemcsés dörzsvakolat kerül. A hőszigetelő elemek felhelyezését két rétegű, a hőszigetelés a nyílászárók kávájába is befordul. A homlokzati külső szerelvényeket (villámvédelem, riasztó, esővíz elvezető csatorna) a homlokzat hőszigetelési- és ahhoz kapcsolódó munkálataihoz hangolva át kell cserélni. A lábazati szigetelés szintén 20,00 cm vastagságú XPS lemez lesz. A lábazati szigetelés magassága 50,00 cm. A falak hőátbocsátási tényezői 1,65-ről 0,2 W/m2K-ra módosulnak (a 7/2006 TNM szerinti követelményérték külső falra 0,24 W/m2K). Új nyílászárók kerülnek beépítésre, amelyek méretükkel és osztásukkal megtartják a jelenleg meglevő homlokzati képeket. Az új nyílászárók nyitás rendje megegyezik a jelenleg meglevőkkel, a jobb kezelhetőség érdekében korszerűbb vasalatot kapnak. Az új nyílászárók műanyag szerkezetűek kétrétegű hőszigetelő üvegezéssel, az előírt eredő hőátbocsátás 1,10 W/m2K. A hőszigetelést födém és pincefödém szigeteléssel egészítjük ki. A Polgármesteri Hivatal, és melléképületének DK-i tájolású tetőfelületére háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítünk. A napelemes kiserőmű névleges teljesítménye 20 kW, várható energiatermelése 22 000 kWh/év. Az erőmű tervezése, telepítése, a hálózati engedélyessel történő ügyintézés, beüzemelés Kivitelező feladata.

KVASSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA B épülete: az épület tulajdonosa és fenntartója Őrbottyán Város Önkormányzata. Az épület az energia csatlakozások szempontjából önálló. A fűtési és használati melegvíz energiafogyasztást 1 db. 25 m3/h méretű földgáz fogyasztásmérő méri, a villamos energia csatlakozás is önálló, 3*80A értéken vételez az intézmény. A földgáz vételezés a piacon történik az óra méretéből adódóan, a villamos energiát versenyeztetés útján, az egyetemes szolgáltatásnál lényegesen olcsóbban, a piacról szerzi be az intézmény. Az épület könnyűszerkezetű, vasbeton tartóvázzal. A felmenő falakban 12 cm vastag kőzetgyapot található, míg a zárófödémet 19,5 cm vtg. ásványgyapottal bélelték. A nyílászárók fa szerkezetűek. Homlokzati megjelenése mind az utcai, mind az udvari homlokzaton egyszerű, trapézlemez fedésű. A következő felújítások történnek az épületen: új nyílászárók kerülnek beépítésre, amelyek méretükkel és osztásukkal megtartják a jelenleg meglevő homlokzati képeket. Az új nyílászárók nyitás rendje megegyezik a jelenleg meglevőkkel, a jobb kezelhetőség érdekében korszerűbb vasalatot kapnak. Az új nyílászárók műanyag szerkezetűek kétrétegű hőszigetelő üvegezéssel, az előírt eredő hőátbocsátás 1,10 W/m2K. Az iskola DNy-i tájolású tetőfelületére háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítünk. A napelemes kiserőmű névleges teljesítménye 20 kW, várható energiatermelése 22 000 kWh/év. Az erőmű tervezése, telepítése, a hálózati engedélyessel történő ügyintézés, beüzemelés Kivitelező feladata. A projekt célja az önkormányzat által üzemeltetett két épület energetikai korszerűsítése, energiahatékonyságának javítása, az energiaigény kiszolgálásába megújuló energia bekapcsolása. A projekt hatására az Önkormányzat évi 89446,02 kWh-val csökkenti az elsődleges energia fogyasztását, évi 34,23 tonnával az ÜHG kibocsátását, és évi 158,4 GJ megújuló energiát állít elő.

Csatolt dokumentum:

  • KEHOP-5.2.9-16-2016-00091 [pdf]

    KEHOP-5.2.9 Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára