Határon innen, határon túl

Közös kulturális élet és hagyományőrzés Csemadok OV Nyitra és Őrbottyán Város Önkormányzata együttműködésében

InterregInterreg

Közös pályázatot valósít meg Őrbottyán és a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya. A „Közös kulturális élet és hagyományőrzés Csemadok OV Nyitra és Őrbottyán Város Önkormányzata együttműködésében” (kódja: SKHU/WETA/1901/4.1/345) az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49860,10 Euró) valósul meg. Célja a határon átnyúló együttműködések erősítése, a hagyományápolás, a kultúraközvetítés, a turisztikai fellendülés és a nemzeti identitástudat megalapozása.

A pályázat részeként Őrbottyán egy komplex településfásítás programot kíván megvalósítani: 250 db fa kerül kiültetésre közös faültetési rendezvény keretén belül 100 fő részvételével, a lakosság és civil szervezetek bevonásával. Továbbá a projekt keretében egy, a település természeti értékeit bemutató kiadvány is készül 4000 példányban. Mindeközben a főpartner, Csemadok több rendezvényt is szervez a pályázati forrásból. Honnan indult a közös pályázat ötlete? Őrbottyán és a Csemadok évek óta együttműködik: rendezvényeiket különböző helyeken közösen szervezik meg, részt vesznek egymás eseményein. Programjaikon a határmenti lakosság mindig megtalálja a számára megfelelőt, legyen szó akár hagyományőrzésről, akár gyermekprogramokról. A két település önkormányzatának azonban évek óta tartó együttműködése ellenére sem sikerült a lakosságot és a régióban működő civil szervezeteket közel hozni egymáshoz, ezzel kihasználva a határon átnyúló együttműködést teljes egészében.

A közös pályázatuknak köszönhetően létrejövő kulturális rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy a város közösségei között kialakuljon az együttműködés – az egyesületek, intézmények és a családok, egyének között. Ennek köszönhetően gazdagodhat a kulturális élet, bővülhet a szabadidős tevékenységek tárháza és fejlődhet a turizmus is.

Interreg