Amit az elektroszmogról tudni kell

A sugárzás határértéke 28 V/m a központi Európai Uniós szabályozások szerint.

1. Mi az az elektroszmog?

Környezetünkből számtalan féle sugárzás ér bennünket. A Föld mágneses tere, a villámok által keltett hullámok és a világűrből érkező elektromágneses sugárzás természetes eredetűek, míg például a rádió- és TV- műsorszórás, valamint a mobiltelefonok jelei, az elektromos gépek, a mikrohullámú sütők által okozott terek és az elektromos gépek és motorok által keltett hullámok emberi tevékenység eredményei. Ez utóbbi sugárzást köznapi nevén elektroszmognak nevezzük. Felmerülhet a kérdés, hogy a lakóházak környezetében magasodó mobiltelefon bázisállomás-antennák hogyan hatnak az ott lakók egészségére. Aggodalomra nincs ok, mivel neves tudományos kutatóintézetek több évtizedes vizsgálatai támasztják alá, hogy az egészségügyi határértéken belüli sugárzás nem károsítja szervezetünket.

2. Ki és hogyan méri az elektroszmog mértékét, és mit tesznek a hivatalos szervek?

A mobil-bázisállomások illetve rádióállomások telepítését több szakhatóság is felügyeli, ilyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetve a Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósága (OKK-OSSKI).

Az NMHH mérőszolgálati monitoring szolgálatot tart fenn, és megfigyeli a rádióberendezések és a rádióállomások által keltett térerősségeket is. 2017. január 5. óta az eddigi információs jellegű méréseken túl az NMHH jogszabályi felhatalmazást kapott az egészségügyi határérték hivatalos ellenőrzésére az illetékes kormányhivatallal együttműködve. Ugyanis hivatalos eljárást az illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal (Népegészségügyi Főosztály) folytathat le elektroszmoggal kapcsolatos ügyben (a 63/2004. (VII.26.) ESzCsM rendelet 4.§-a szerint).

Nagyobb teljesítményű bázisállomások esetében már akkreditált laboratóriumi, vagy OSSKI szakhatósági vizsgálat szükséges az üzembe helyezéshez is, ha azt lakóházon, gyermekintézmény vagy kórház közelében szeretnék telepíteni.

A mérésre akkreditált szervezeteket a Nemzeti Akkreditáló Hatóság minősítése alapján nevezik ki, komoly követelményeknek kell megfelelni: az NMHH és az OKK-OSSKI mellett jelenleg csak két piaci vállalkozás rendelkezik még engedéllyel erre a méréstípusra.

Ugyanakkor vannak egyéb piaci szereplők, akik megnevezésük szerint elektroszmogmérést végeznek, tucatjával lehet találni ilyen vállalkozásokat az interneten. Ezek a szervezetek nem rendelkeznek mérési megbízhatóságukat igazoló hivatalos felügyelettel és általában a hivatalos határértéknél nagyságrendileg alacsonyabb referenciához viszonyítják mérési eredményeiket. Emiatt sokszor fizikai szempontból kétes, céljával épp ellentétes eredményű védelmet javasolnak.

3. Mi az egészségügyi határérték, és gyakran fordul elő, hogy határérték feletti adatokat mérnek?

Jelenleg csak üzemi területeken (pl. társasház tetején a bázisállomás közvetlen közelében) valószínűsíthető határérték-túllépés. Az NMHH még nem találkozott olyan esettel, amikor lakossági területeken a sugárzás átlépte volna az Európai Unió által meghatározott határértékeket, ami 28 V/m a központi Európai Uniós szabályozások szerint.

4. Mit tehet Ön az elektroszmog ellen?

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amelyek segítségével még ezt az értéket is csökkenteni tudjuk:

  • Az elektromos berendezéseket (például a wi-fi routert) úgy helyezzük el, hogy ne legyen a közvetlen közelében huzamosabb ideig senki;
  • amikor nem használjuk, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, pl. a wi-fi routert vagy a számítógépet;
  • mobiltelefonálás közben használjunk kihangosítót, head-set-et;
  • a mikrohullámú sütő működése közben a közvetlen közelében ne tartózkodjunk, ha nem zár megfelelően vagy sérült, ne használjuk.

Hogyan segít az NMHH?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Mérőprogram az egészséges lakókörnyezetért elnevezésű projektjében hiteles és ingyenes mérési adatokat szolgáltat a társasházakat érő elektroszmog-szennyezettség (rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás) mértékéről.

A hatóság ingyenesen telepít elektroszmogmérésére alkalmas eszközt a résztvevők házába, amely kiértékeli az ott érzékelhető sugárzást. A műszer teljesen önállóan működik, áramellátást nem igényel és egy megfigyelőközponttal áll kapcsolatban, ahová a mérési adatokat továbbítja. A berendezés a ház egy lakásában, egy erkélyen vagy a tetőn is elhelyezhető. Körülbelül egy hétig végzünk folyamatos megfigyelést a kihelyezett mérőműszer segítségével.

Letölthető elektronikus űrlap helyszínjavaslat mérőműszeres elektroszmog-vizsgálatra:

https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00124/index.htm

Minden javaslatot alaposan értékelünk, ezért az űrlap elküldése után akár egy-két hónap is eltelhet, mire felvesszük önnel a kapcsolatot. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a helyszínajánlás ellenére mégsem jelentkezünk, hiszen az NMHH-nak az elektroszmog-mérések helyszíneinek kiválasztásánál a saját mérési kapacitásai mellett egyéb műszaki-mérési szempontokat is figyelembe kell vennie.

További információ és elérhetőség:

.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Kommunikációs Igazgatóság