VAKÁCIÓ!

Rendőrségi tanácsok a szünidőre

Vigyázz magadra és értékeidre!

A biztonságra törekedj!

Közlekedj szabályosan!

Átgondoltan hozz döntést!

Cselekedj megfontoltan!

Idegennel elővigyázatos légy!

Óvatos és körültekintő legyél!

A nyári szünet felhőtlen időtöltése alatt sem lehet megfeledkezni arról, hogy ez az időszak többszörösen hordozza magában a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul.

A vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy a gyermek felügyeletét nem tudják a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése figyelmetlenebbé, könnyelműbbé teheti a fiatalokat. A tapasztalatok szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekeket érő balesetek száma.

Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő alatt előforduló veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondolják végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívják fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket.

Erősítsék gyermekükben a felelősségtudatot, térjenek ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalnia kell a felelősséget!

Néhány jó tanács!

  • Adódhat úgy, hogy amíg a szülő dolgozik, a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljék át közösen csemetéjükkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzák meg!
  • Ha gyermekük gyalog, vagy kerékpárral közlekedik, ne feledjék vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását! Hívják fel a figyelmét, hogy a kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával védőfelszerelést, bukósisakot viseljen!
  • Beszéljék meg gyermekükkel, hogy idegenekkel szemben körültekintően, és óvatosan viselkedjen. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.
  • Tudatosítsák, hogy ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlent, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon!
  • Otthon is történhet baleset, ennek elkerülése érdekében beszéljék át gyermekükkel a műszaki berendezések szakszerű használatát!
  • Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges!
  • Tanítsák meg gyermeküknek, hogy otthonról elinduláskor gondosan zárja be az ablakokat, és az ajtót, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre (nyakába, hátizsák ldalára)
  • Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul!
  • Közösen beszéljék meg, lakókörnyezetükben ki az a megbízható ember, akihez baj illetve veszély esetén fordulhat.
  • Ismételjék át a fontosabb telefonszámokat, amelyekre egy esetleges veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104

Rendőrség: 107

Tűzoltóság: 105

Segélyhívó: 112

 

ELBIR

 

 

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály