Életveszélyes, „fojtogatós” kihívás a neten

Mire figyeljen, mit tehet a szülő?

A „fulladási kihívásnak” vagy „ájulási kihívásnak” is nevezett „blackout challenge” arra ösztönzi a felhasználókat, hogy tartsák vissza a lélegzetüket, amíg oxigénhiány miatt el nem ájulnak.

Choking

Miről szól a choking game vagy magyarul fulladásos kihívás?

A kihívás lényege egyszerű: a fiatalok (jellemzően kamaszok) valamilyen módszerrel oxigénhiányos állapotot idéznek elő. Ezt történhet egyedül, párban vagy akár csoportosan is. Amennyire egyszerű a kivitelezése annyira veszélyes és akár halálos kimenetelű is lehet a vége.

Az oxigénhiányos állapot eléréséhez a módszerek tárháza nagyon változatos lehet, a fiatalok  rendkívül találékonyak is. Előszeretettel használnak kötelet, zsineget, övet, elektromos kábelt a nyaki verőér leszorítására, nejlontasakot a légzőnyílások lefedésére, és különböző módon érik el, hogy a mellkas lenyomásával a tüdő oxigénellátását korlátozni tudják.

Miért próbálják ki a fiatalok?

Az elsődleges céljuk az oxigénhiány következtében fellépő euforikus állapot elérése. Az okok között szóba jöhet: egyféle csoportnyomás, bátorságpróba vagy beavatási rítus. Lehet azonban egyszerű kíváncsiság is, mert kalandosnak érzik a halál közeli élmény megtapasztalását, vagy egy különleges tudatállapotot. De az is elképzelhető, hogy a drága és a gyerekek számára nehezen hozzáférhető drogot helyettesítheti az "ingyenes" oxigénmegvonás.

Choking

 

Mire figyeljen, mit tehet a szülő?

  • furcsa, szokatlan nyomok a nyakon - horzsolások, vörös vagy lila foltok, véraláfutás
  • bevérzett szemek, tűszerű véraláfutások az arcon
  • megmagyarázhatatlan nyaktakargatás, sál, kendő, garbó viselése kánikulában is
  • árulkodó eszközök: pórázok, csomókba kötött ruhák, sálak, bogok, különösen, ha azok egy-egy bútorhoz vagy gerendához vannak erősítve
  • fejfájás, zavartság, ingerültség, hárító, ellenséges magatartás
  • böngészőben ijesztő keresések - fojtogatós játékkal kapcsolatos infók utáni kutatások nyomai

Vigyázzunk a gyermekekre, beszélgessünk velük őszintén az interneten hódító veszélyes kihívásokról és azok veszélyeiről!

Forrás: Life.hu