Itt a nyár, irány a strand!

Bányatavakban fürdeni nem veszélytelen

Egyre többen gondolják úgy, hogy a zsúfolt strandok, a Velencei-tó és a Balaton helyett csendesebb helyet keresnek, ezért bányatavak mellett pihennek.

BányatóA nyári szünidő, a szabadságok idején kiemelten fontos felhívni a pihenni, kikapcsolódni vágyók figyelmét a fürdőzés szabályaira, valamint a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek biztonságos használatára, hiszen ezek a vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál. A szabadvizeken való tartózkodás szabályai mindenkire vonatkoznak, melyet nagyon fontos betartani, hiszen élettani, egészségügyi és jogi, következményei is lehetnek.

Pest megye közel negyven bányatavából kilencben engedélyezett a fürdés. (Dunaharaszti, Dunavarsány, Délegyházi tórendszer 2-4-6-os taván, Kiskunlacháza, Pócsmegyer, Áporka). Mindemellett Kiskunlacházán, Dunavarsányban lehetőség van a jet skire, az Omszki tó egy részén pedig lehet wake boardozni. A Duna Pest megyei szakaszán is vannak kijelölt fürdőhelyek: Dunabogdány, Göd alsó, Göd-felső, és Ráckevén találhatók.

(Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig. )

Füröüdni tilosA fürdés tilalmát minden esetben 60x30 cm-es tiltó tábla jelzi, amely jól látható helyen kerül elhelyezésre.

A bányatavak medre kiszámíthatatlan. Ezek a tavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hirtelen vízhőmérséklet csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást.

Medrükben előfordulhatnak fém darabok, munkagép alkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Sokan azt gondolják, csak az számít fürdésnek, ha nyakig megmártóznak a vízben, esetleg úsznak. Ez azonban nincs így, a különböző úszóeszközök, felfújható objektumok használata bizony fürdésnek minősül. Tehát a vízibiciklizés, a gumimatracon heverészés és az úszódeszkán hasalás is. Akik ezeket a tevékenységeket tilosban űzik, büntethetők. 

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás indul, illetve a helyszínen is megbírságolhatják. Szabálysértési bírságot szabhat ki a rendőrség, a közterület felügyelők, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr.

Akár bányatóhoz, akár épített strandra látogat, fontos, hogy a saját és mások testi épsége mellett figyelmet fordítson vagyonbiztonságára!

Lehetőség szerint őrzött parkolót válasszon! A gépkocsi utasterében semmit ne hagyjon! Távozáskor győződjön meg arról, hogy a kocsit biztosan bezárta.
A strandokon leggyakrabban lopások fordulnak elő, azonban elővigyázatossággal, odafigyeléssel az is elkerülhető. Nagyobb összegű készpénzt, értékesebb műszaki cikket, ékszert ne vigyen magával!  
Ahol lehetőség van rá, használjon csomagmegőrzőt!
Őrizetlenül ne hagyjon értéket a törölközőn, takarón.

Kellemes és biztonságos nyári időtöltést, kikapcsolódást kíván 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

ELBIR