Közösségi faültetés

2023-09-30 09:00

Csap utcai sportpálya

Településfásítási Program

A Településfásítási Program keretében az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjainak az a célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek. Minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállományt hoznak létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból.

A Program során 2023-ban induló harmadik ütemben összesen 10 ezer sorfát igényelhettek a 10 ezer fő alatti települések. Ezzel Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programja valósulhat meg. Ezúttal 13 fafajból választhattak az érdeklődők, településenként minimum 10, maximum 30 sorfát. Pályázati kritériumok között szerepelt, hogy a fásítás helyszíne kizárólagos önkormányzati tulajdonú közterület, vagy lakossági közszolgáltatást ellátó intézményi ingatlan lehet.

A fákat és szállításukat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosította. A Településfásítási Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálta.

Őrbottyán faállományáról elmondható, hogy a fák jelentős többsége idős, koros fa. A fafajok tekintetében dominál az akácfa és a nyárfa, melyekre egyaránt jellemző a koruk miatti elöregedésből származó lomkorona elszáradások és vázágig terjedő korhadások. A viharok során előfordulhatnak ágtörések és leszakadások is.

Önkormányzatunk az idei évtől kiemelt figyelmet fordít a meglévő faállomány komplex felmérésére, az általános állapot és a szükséges ápolási feladatok meghatározására, amellyel hosszabb távon a havaria jellegű beavatkozásokon túl a megelőzésre, majd a minőségi fafenntartásra tudunk törekedni.

Nagy gondot fordítunk a lakossági bejelentésekre is, melyek figyelembevételével arra törekszük, hogy a közterületeken, esetleg az ingatlanok közelében álló egyedek megfelelő gondozásban részesüljenek, a lakosság ingóságaiban kárt és problémát ne okozzanak, esztétikai értékükkel inkább díszítsenek.

Önkormányzatunk idén második alkalommal vesz részt a Településfásítási Programban. Jelentkezésünk leadásával 30 db korai juharfát igényeltünk meg, melyet szeptember közepén leszállítottak.

A konténeres fák 10-14 cm törzskörméretűek, sudár magasságuk 4-4,5 m. Az ültetésig a GAMESZ telephelyén letárolták és gondozzák őket.

Acer platanoides (korai juhar) nevét onnan kapta, hogy virágai tavasszal az elsők között nyílnak. Középmagas, 25-30 méter magasra is megnövő, lombhullató fa. Koronája kerekded, többnyire tojásdad, de a magányos példányoké egyre inkább a gömbhöz közelít. Virágai a néhány nappal a lombfakadás előtt vagy azzal egyidőben, március – májusban nyílnak nagy tömegben sárga virággal. Lombozata ősszel élénksárgára vagy pirosra színeződik.

Ültetési helyszínként a Csap utcai sportpályára esett választásunk, elsősorban azért, mivel itt a fák megeredését követően sűrű lombkoronájukkal ligetes területet képeznek, termetükkel pedig árnyékot is tudnak adni a sokszor közösségi rendezvényként funkcionáló területnek.

A fák elültetését közösségi faültetés keretében 2023. szeptember 30-án, szombati napra tervezzük.

A Program kiemelkedő környezeti hasznosságán túl szemléletformáló és közösségi élménnyel gazdagítja a településünk lakóit, miközben felhívja a figyelmet a Vidékfejlesztési Program erdősítési pályázatain túl, településünk, környezetünk védelmére, megóvására, a megteremtett értékek védelmére is.