Ne essenek áldozatul a szélhámosoknak!

Bűncselekmény észlelése után soron kivül értesiteni kell a rendőrséget az ingyenes 107, 112 segélykérő telefonszámon.

Az utóbbi időben országszerte, így a megyénkben is megnövekedett a szélhámosok által elkövetett bűncselekmények, az úgynevezett trükkös lopások száma, amelyeknek jellemzői a következők:

  • Az elkövetők főként az idős, nyugdijas egyedül elő embereket célozzák meg
  • Magukat árusnak, közüzemű cég alkalmazottjának vagy valamilyen hivatalos szerv munkatársának adják ki és egy valósnak tűnő indokra hivatkozva jutnak be a lakásba.
  • Kifigyelik, hogy a sértett hol tartja a pénzét és figyelmetlenségét kihasználva ellopják értékeit.
  • A magánházban becsöngetve közlik, hogy vásárolni szeretnének, majd tiz – húszezer forintos bankjeggyel fizetnek az általában egy-kétezer forintos áruért. A sértettnek vissza kell adni és csak később derül ki, hogy az átadott pénz hamis.
  • Telefonon felhívják a sértettet, hogy valamelyik hozzátartozójuk balesetet szenvedett és csak pénzért cserébe látják el. Fel is ajánlják, hogy elmennek a pénzért.
  • Lomtalanításkor becsengetnek, hogy a színes fém hulladékot ingyen vagy pénzért elviszik. Általában, minimum két személy tartózkodik a járműben, az áldozat figyelmét elterelik, addig a többi elkövető bejut az ingatlanba vagy más helyiségbe és onnan az értékes könnyen mozdítható tárgyakat eltulajdonítja.

Nagy veszélyt jelentenek a magukat valamilyen hivatalos szerv munkatársának, árusnak kiadó szélhámosok. A módszer lényege, hogy az önkormányzat dolgozójaként vagy közüzemű szolgáltatást ellátó cég (áramszolgáltató, vízművek vagy más szerv) alkalmazottjaként lépnek fel és arra hivatkoznak, hogy pénzt hoztak, visszafizetéssel kecsegtetnek. Egy 20.000 Ft-os bankjegyet felmutatva, abból kérnek vissza. Előfordulhat, hogy egyszerűen víz, gáz, villanyóra leolvasására hivatkoznak, vagy házalóként éppen eladni, venni akarnak valamit. Eközben kifigyelik, hol tartja a pénzét a gyanútlan házigazda és figyelmét elterelve vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek, „véletlenül” a másik helyiségben felejtik a mobiltelefont, készpénzétől „megszabadítják”

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

  • A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, egységes formaruhát viselnek. Az igazolványokat fel kell mutatniuk a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek. Abban az esetben, ha igazolványukat mégsem mutatják meg, meg kell kérni őket arra, hogy igazolják magukat. Ha a felszólitásnak sem teszenek eleget, abban az esetben nem szabad beengedni őket a lakásba, udvarba.
  • A kertkaput, lakásajtót zárják kulcsra!
  • Törekedjenek az értékes ingóságaik megfelelő elzárására, illetve olyan helyre történő elhelyezésére, ahol nem látható.
  • Aki, olyan ajtóval rendelkezik, amelyen kitekintő nyilás van a beengedés előtt nézzék meg, hogy ki akar bejönni.
  • Idegeneket semmilyen körülmények között ne engedjenek be a lakásukba. Ha mégis beengedik, mindig legyen Önöknél egy szomszéd vagy egy rokon.
  • Idegeneket soha egy pillanatra se hagyjuk magára a lakásban!
  • Ne váltsanak fel nagycímletű bankjegyeket idegeneknek! Nem lehetnek biztosak abban, hogy a pénz valódi-e! Inkább ajánljanak egy közeli boltot, vagy postát, ahol fel lehet váltani a pénzt.
  • A gépjárműveket zárják le, törekedjenek az értékek gondos elrejtésére, tárolására. Semmit sem szabad látható helyen hagyni!

Figyeljenek egymásra, bármilyen gyanúsat, szokatlant észlelnek, jelezzék a rendőrség, polgárőrség egy másik szomszéd felé. Bűncselekmény észlelése után soron kivül értesiteni kell a rendőrséget az ingyenes 107, 112 segélykérő telefonszámon közölve a szükséges információkat. Amennyiben lehetséges a helyszint érintetlenül kell hagyni. Ha a helyszinen bármilyen változás történt azt a rendőrhatóságnak jelezni kell.