Kutyakötelességünk

Kutyát tartani öröm. És felelősség.

Felelős kuztatartásMindamellett, hogy kutyát sokan házőrzés céljából tartanak, a házi kedvenceink manapság egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben, boldogságot, társaságot adnak, barátaink, játszótársaink és családtagok lettek sokunknak.

Viszont az állattartás felelősség is, és amikor egy kutyát magunkhoz veszünk, akkor a vele járó kötelezettségekkel is tisztában kell lennünk és felelősséget kell vállalnunk értük.

Időről-időre lehet hallani kutyás atrocitásokról, elkóborolt kutyákról, és közös érdekünk, hogy minimálisra csökkentsük ezek előfordulásának kockázatát. Mi sem szeretnénk, hogy a családtagjainkat vagy tulajdonunkat kár érje, így kötelességünk biztosítani azt is, hogy szomszédaink és a lakosság is biztonságban érezhesse magát a mi kutyánkkal szemben. Egy elkóborolt kutya másban vagy más tulajdonában is kárt okozhat, aminek kártérítése a gazdát terheli, mindamellett, hogy ezen felül bírság és egyéb szankciók is kivethetők.

Sajnos az utóbbi hónapokban többünk találkozott kiszökött kutyákkal településünkön, akik néha sérüléseket is okoztak kutyáinknak, bennünk pedig ijedtséget, félelmet, rémálmokat keltettek. Az utóbbi hetekben sokszor hallani például két, párban járó önsétáltató kutyáról, akik közül az egyik már ugrott neki pórázon sétáltatott kutyának illetve szöktek be mások kertjébe is.

Ezért fontosnak látjuk emlékeztetni a lakosságot, milyen szabályokat kell követni a kutyatartás során és milyen büntetéseket vonhat maga után, ha nem megfelelően teszünk eleget ezeknek!

A kutyatartás alapvető szabályai:

  • Biztosítanunk kell a megfelelő élelmet és mozgásteret kutyánk számára.
  • A kutyának rendelkeznie kell mikrochippel.
  • A veszettség elleni kötelező éves oltást be kell adatni.
  • Biztosítanunk kell, hogy állatunkat szökésbiztos helyen tartsuk (ami kistestű ebeknél minimum 10, közepes testűeknél 15 és nagytestűeknél 20 m2 alapterületű).
  • A kutyánk számára biztosítanunk kell az időjárás viszontagságaitól és veszélytől megvédő, biztonságot jelentő helyet.
  • Biztosítanunk kell, hogy tartósan és szükségtelenül ne zavarja a környező lakóközösséget.
  • Legalább naponta egyszer el kell látnunk és ellenőriznünk kell az állatot, több napra nem szabad egyedül hagyni.
  • Felelős kutyatartásAz állat nem tartható tartósan kikötve, láncon - ez ma már állatkínzásnak minősül!
  • Kutyasétáltatás során mindig gondoskodni kell a kutyánk által hagyott ürülék felszedéséről. Ennek elmulasztása köztisztasági szabálysértés, amely büntethető.
  • A kutyát belterület közterületén csak pórázon szabad sétáltatni, és csak olyan személy vezetheti, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Büntetések, bírságok és szankciók

Amennyiben nem megfelelően tartjuk kutyánkat, úgy közigazgatási jogi, szabálysértési és büntetőjogi szankciókat is kivethetnek ránk.

  • Kedvtelésből tartott állat esetén - amilyen a kutya - az állatvédelmi bírság alapösszege 75 000 Ft, amelyet a külön jogszabályban meghatározott szorzóval kell felszorozni a különböző mulasztásoknak függvényében. (Példa: Ha a kutya tartója nem vagy nem megfelelően gondoskodott az állat szökésének megakadályozásáról, és az állat elszökik, a szorzó 6, így a kiszabható bírság mértéke 75.000 × 6 = 450 000 Ft is lehet. Ilyen egy nyitva felejtett kapu is!)
  • Amennyiben a kutyánk szökése közben valaki testi épségét is veszélyezteti, esetleg  megharap valakit, úgy erre még egy jöhet egy 5-ös szorzó is, és máris a 2 000 000 Ft körüli összegnél járunk.
  • Rendszeresen kiszökő, „önsétáltató” kutyák esete már szabálysértésnek számít, a “kutyával való veszélyeztetés” tényállásának minősül. Ha a gazda nem fizeti meg a kiszabott bírságot, börtönbüntetés szabható ki.
  • Amennyiben egy szökés közlekedési balesetet, vagyoni kárt vagy sérülést okoz, a gazda válik elkövetővé a felelőtlen állattartás miatt. Komoly személyi sérülés, esetleg haláleset bekövetkezésekor letöltendő szabadságvesztés is kivethető a gazdára.
  • Amennyiben egy kutya másik kutyára vagy emberre támad, a gazda szigorúbb szabályok szerinti kutyasétáltatásra, szigorúbb tartási feltételekre, képzésen való részvételre, a kutya ivartalanítására kötelezhető, az eb veszélyesnek minősíthető, amit kérhet a település jegyzője is az állatvédelmi hatóságtól.
  • Az állat elkobozható. Bizonyos esetekben elaltatható.
  • Emellett a gazdi eltiltható az állattartástól is.

Felelős kutyatartás

Miért szökik a kutya?

A kutyák általában unalmukban, mozgás vagy törődés hiányában, elszigeteltség miatt illetve tüzelési időszakban szöknek. A kölyök kutyák szintén fogékonyabbak a kóborlásra. Viszont ha a kutya boldog, és a család szerves része, akkor kisebb eséllyel szökik. Sok esetben azonban félelmükben és stressz hatására szöknek el az ebek, ezért petárdázások és tüzijátékok idején különös figyelmet igényelnek és biztonságos helyre való elzárást. Az állatorvos segítségével ilyen esetekre nyugtató hatású készítményekkel is fel lehet készülni.

Hogyan tudjuk megakadályozni a kutya szökését?

  • Töltsünk elég és tartalmas időt kutyánkkal,mozgassuk le őket, tanítsuk őket újabb trükkökre, játsszunk velük.
  • Szocializáljuk kutyánkat, ismertessük más kutyákkal, és emberekkel.
  • Ivartalanítsuk kutyánkat, hogy ne csavarogjon el “udvarolni”.
  • Vizsgáljuk meg a kerítésünket, és erősítsük meg a gyenge pontokat.
  • Ha a kutyát a kerítés sem állítja meg, szereljünk fel kutyák számára fejlesztett villanypásztort / láthatatlan kerítést.
  • Vizsgáljuk meg a kutya kennelben vagy lakáson belül tartásának lehetőségét.

Kihez fordulhatunk kutyás ügyekben?

  • Ha úgy látjuk, hogy egy állatot nem megfelelően tartanak: Illetékes járási hivatal, jegyző, önkormányzat, megyei kormányhivatal, Nébih
  • Állatkínzás esetén: Fent említettek illetve a rendőrkapitányság
  • Ha egy kutya sérülést okozott vagy fennáll annak veszélye: Jegyző vagy járási hivatal
  • Ha kóbor kutyát látunk: Önkormányzat

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy valaki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, kérjük, jelentsék az illetékes járási hivatalnál, mint általános szabálysértési hatóságnál.

Felelős kutyatartásHa kóbor kutyát látunk, és barátságosan közeledik felénk, lehetőség szerint ellenőrizzük, hogy van-e elérhetőség a nyakörvén a gazdához, keressük fel őt, esetleg vigyük el állatorvoshoz leolvasni a chipet, hogy megpróbáljuk megtalálni a gazdit. Ha ezek különböző okokból nem megvalósíthatók, jelentsük az önkormányzatnak a kutya ismertetőjegyeinek megadásával, lehetőség szerint fényképpel, illetve posztoljuk a helyi Facebook csoportokba is, hátha valaki ráismer a kutyájára.

Időnként sajnos hallani kóborló kutyák által megtámadott emberről vagy állatról, vagy a kutya láttán ijedtségből adódó balesetről, hol könnyebb hol súlyos kimenetellel. Mindannyiunk érdeke, hogy kis városunk utcáin biztonságban érezhessük magunkat és biztonságban tudhassuk szeretteinket, ezért ezúton kérünk minden kutyatartót a gondos és felelősségteljes állattartásra!

Forrás: Nébih - Kutyakötelesség c. tájékoztató

Amennyiben kíváncsi részletes tájékoztatásra a felelős kutyatartás kapcsán, keresse a tájékoztatót a Nébih honlapján.