Előzzük meg a kazánrobbanást!

Lakossági felhívás

Október 15-ével hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon. A háztartások zömében vegyes tüzelésű kazánt használnak, ami önmagában nem okozhatna gondot, ha mindenki a megfelelő karbantartást követően és rendeltetésszerűen alkalmazná ezen eszközöket.

Csörög településen egy vegyes tüzelésű kazán robbant fel november 19-én reggel, egy családi ház mellé épített melléképületben. A fizikai robbanást követően tűz nem volt, azonban egy ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A váci hivatásos tűzoltók átvizsgálták és átszellőztették az épületet, majd biztosították a helyszínt.

Ilyen és ehhez hasonló híreket gyakran olvashatunk, hallhatunk a különböző médiumokban. A káresemények megelőzése érdekében nem árt, ha tudjuk, hogy miért következhetnek be a robbanások és mit tehetünk annak érdekében, hogy a baj nem következzen be.

A legtöbb robbanás a kazánok helytelen használatából ered, mivel a tulajdonosok nem mindig megfelelően üzemeltetik az eszközöket. Sok esetben a műszaki állapotuk sem a legmegfelelőbb, és gyakran túlfűtik a szerkezeteket, ami már nem képes megbirkózni a megemelkedett nyomással. Egyéb okok is közrejátszhatnak a kazánok robbanásában, mint például egy esetleges áramszünet, aminek hatására leáll a keringető szivattyú. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást.

Minden begyújtás előtt győződjön meg arról, hogy:

  • a tüzeléstechnikai berendezés és a fűtési rendszer, az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel,
  • a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott illetve az üzemeltetésnek megfelelő állásban legyenek,
  • szivattyús fűtés esetén, győződjön meg a szivattyú zavartalan, működéséről és megfelelő áramellátásáról,
  • ellenőrizze a termosztát helyes beállítását, a kondenzáció és ezzel együtt járó kátrányosodás, illetve az ebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.

A robbanásokat többnyire emberi mulasztás okozza, így a balesetek megelőzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető szabályok betartására.

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség