Határtalanul a Felvidéken

A 7. a és c osztály beszámolója

HatártalanulA 2018-19-es tanév legizgalmasabb eseménye a Határtalanul program megvalósítása volt a 7. a és c osztály számára. Az eredményes pályázat révén a Felvidéken kirándult négy napot a két osztály kisérő pedagógusaikkal együtt. A program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Azért is jók ezek a lehetőségek, mert csodálatos tájakat járhattunk be, meglátogathattunk külhoni magyar iskolát, a felkészülés és a kirándulás során alaposabban megismerhettük a magyarság, ezen belül a cipszerek történelmét, művészetét, kultúráját, néprajzát, és nem utolsó sorban bővültek a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteink.

Az első napon felkerestük a balázsfalvai alsó tagozatos magyar iskolát, ahol nagy szeretettel várták csoportunkat. Jó volt megtapasztalni magyarságtudatukat, jó volt hallani ízes magyar beszédjüket. Örömmel fogadták köszöntő dalunkat, ajándékkönyveinket, könyvjelzőinket. Még ezen a napon elmentünk a Dobsinai jégbarlangba és megmásztuk Szepes várát.

HatártalanulA következő napokon megismerkedtünk Lőcse, Késmárk, Kassa, Rozsnyó, Betlér, Igló, Szepeskáptalan nevezetességeivel, felkerestük Ólubló várát. A pályázat részeként megkoszorúztuk Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc fejedelem síremlékét, felkerestük a Kassán felépített Rodostó-házat. A rossz időjárás sem szegte kedvünket, amikor a Vörös kolostornál jártunk részt vettünk egy dunajeci tutajozáson is. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmával egy élménybeszámolóval egybekötött emlékműsort adtunk elő az iskola tanulóinak.

Balázsné Gyenes Ildikó és Tomcsányiné Gyenes Györgyi
osztályfőnökök