Vörös kód

Február 7. 20:00 órától február 9. 08:00 óráig

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára 2023. február 7-én bejelentette, hogy a hideg időjárás miatt Magyarország három régiójában életbe léptetik a vörös kódot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Dél-Alföld, Észak-Magyarország és Közép-Magyarország régiókban az éjszakai hőmérséklet eléri és helyenként meg is haladja a -10 °C-ot.

A vörös kód az észak-magyarországi és a dél-alföldi régióban 2023. február 7.  20:00 óra és február 11. 08:00 óra között, míg Közép-Magyarországon február 7.  20:00 órától  február 9. 08:00 óráig tart - jelentette be az államtitkár.

A vörös kód kihirdetésének célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a diszpécser jelzése alapján minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy alapfeladatként kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek kihasználtsága február 7-én országosan 81 százalékos, a fővárosban 80 százalékos – fűzte hozzá Fülöp Attila.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók regionális diszpécserszolgálatait (elérhetőségük).

Forrás: kormany.hu