Felmérés az egészségünkről

Szeptember 16-án indul a KSH Európai lakossági egészségfelmérése (ELEF)

A lakosság egészségi állapotáról gyűjt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. szeptember 16. és december 16. között. Magyarországon az Európai lakossági egészségfelmérésre (ELEF) 2019 őszén – 2009 és 2014 után – már harmadik alkalommal kerül sor. 510 településen több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakos válaszát várják. Az adatok lehetőséget nyújtanak európai összehasonlításra is.

Az Európai lakossági egészségfelmérés – amely 2019. szeptember 16-án indul – a 15 éves és annál idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. A mintába került személyek kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Az adatgyűjtés kísérleti jelleggel, az ELEF történetében első ízben, a 15 évnél fiatalabbakra vonatkozóan is tartalmaz kérdéseket, amennyiben a válaszadónak van vele közös háztartásban élő, 6 hónapos és 14 éves életkor közötti gyermeke.

A 2019. évi felmérés végrehajtását európai uniós jogszabály (a Bizottság 255/2018/EU számú rendelete) teszi kötelezővé minden EU-tagállam számára. Az adatgyűjtés egységes módszertana, illetve kérdőíve lehetővé teszik, hogy a felmérés eredményei nemzetközileg is összehasonlíthatóak legyenek. Az így nyert adatok hozzájárulnak az egyes tagországok egészségpolitikai intézkedéseihez és az egészségügyi ellátórendszerek minőségének javításához, valamint kulcsfontosságúak az egészségüggyel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kutatásokhoz, programokhoz is. Az adatgyűjtés segítségével – annak reprezentativitása miatt – a lakosság teljes körének egészségi állapotáról képet kaphatunk, nemcsak azokról, akik igénybe veszik az egészségügyi ellátórendszert. Az ötévente ismétlődő egészségfelmérések által megismerhetők az egészségi állapot és az azt befolyásoló háttértényezők közötti összefüggések, valamint a lakosság egészségi állapotában bekövetkező változások is nyomon követhetők.

A mintába került személyeket a KSH postán küldött levélben kéri fel a válaszadásra, amely kétféle módon történhet. Szeptember 16. és 30. között van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére. Azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni, fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel október 1. és december 16. között.

A válaszadás önkéntes. A felmérésben részt vevők között a KSH értékes ajándékokat – egy 250.000 forint értékű utazási utalványt, valamint az internetes kitöltők körében sportszerutalványokat – sorsol ki.

A KSH a felmérésből származó adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás lehetőségét kizáróan használja fel. A felmérés eredményeinek első hazai közlésére várhatóan 2020 tavaszán kerül sor, a tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján lesznek majd elérhetők.

Az ELEF-ről további információk a KSH honlapján érhetők el.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

 

 

Csatolt dokumentum: