Üzenet az advent biztonságáért

A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának felhívása

KarácsonyA karácsony az év legmeghittebb, sokak számára talán a legszebb ünnepe. Szeretetről, melegségről, egymásra figyelésről szól. Az ország bármely pontján járjunk is, az ünnep fényeit látjuk. Az utcákon és kertekben megjelennek a színes égőkkel díszített fák, az asztalokon ott az adventi koszorú, sok helyen, az ajtókon, ablakokban is gyertyák köszöntik az arra járót.

Üzenet a biztonság jegyében

A zsebtolvajok zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, a figyelmet elterelve próbálják elemelni a pénztárcákat és egyéb értéktárgyakat.

Kérjük, legyen elővigyázatos az ünnepi bevásárláskor ne a bevásárlókosárba helyezze el kézitáskáját, illetve ne tartsa bankkártyáját és annak PIN kódját egy helyen!

Kérjük, legyen figyelmesebb, és az ünnepi utazás ideje alatt értékeit ne hagyja egy pillanatra sem őrizetlenül!

Kérjük, legyen óvatosabb az ünnepek ideje alatt, és tömegközlekedés során kézitáskáját mindig tartsa testközelben, zártan!

Sokan hagynak értéket látható helyen az autóban. A parkolóban őrizetlenül hagyva akár másodpercek alatt feltörhetik a gépjárművet, megszerezve a benne hagyott értékeiket, jelentős kárt okozva az autóban.

Kérjük, legyen figyelmesebb az ünnepi utazások ideje alatt, és gépkocsiját minden esetben zárja le!

Kérjük, legyen körültekintőbb az adventi időszakban, és ne hagyjon semmit az autó utasterében!

Kérjük, legyen óvatosabb, amennyiben autóúton vagy autópályán megállítják, kiszállást követően zárja be gépkocsiját!

Karácsony közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben egyaránt. Előfordulhat, hogy az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

Kérjük, legyen előrelátóbb, és ne adjon az adománygyűjtőknek készpénzt! Kérjen bankszámlaszámot, vagy csekket és ellenőrizze le az adományt kérő alapítványt, személyt mielőtt adakozna.

 Az ünnepre készülődést a csalók is kihasználhatják.

Kérjük, legyen bizalmatlanabb, amennyiben családtagjaival kapcsolatos hírt kap, minden esetben ellenőrizze annak valódiságtartalmát!

Kérjük, legyen óvatosabb, és ne posztolja az ünnep minden eseményét a világhálón!

Kérjük, legyen körültekintőbb internetes vásárlások előtt, csak ellenőrzött oldalakról, személyektől rendeljen!

Kérjük, legyen elővigyázatos, és ajtó nyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki akar bejutni a lakásába. Idegent soha ne engedjen be otthonába, bármilyen indokra is hivatkozik!

Sokan döntenek úgy, hogy az ünnepek alatt elutaznak. Otthona biztonsága érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

Kérjük, legyen elővigyázatos és utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt!

Kérjük, legyen megfontolt és a lakás pótkulcsát ne tartsa elrejtve a bejárati ajtó közelében!

Kérjük, legyen figyelmesebb az ünnepek ideje alatt, és ha hosszabb időre elutazik, lakása nyílászáróit többször ellenőrizze le, hogy biztosan zárva legyenek!

Kérjük, legyen előrelátóbb, és lakása védelme érdekében biztonsági zárral lással el otthonát!

Kérjük, legyen elővigyázatos, és készítsen értékeiről (pl: műszaki cikk és annak gyári száma, jótállási jegy, ékszerek) fényképes értéklistát, és azt helyezze biztonságos helyre!

Kérjük, legyen elővigyázatos, ne tartson otthonában nagyobb összegű készpénzt!

A karácsony a szeretet ünnepe, ennek fényében még több figyelem, és gondoskodás kell hogy jusson idős szeretteink, egyedülálló rokonaink, ismerőseink, barátaink részére. 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, jelezze azt személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük odafigyelésüket mind magukra mind embertársaikra, hogy az ünnepeket ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!

Békés, biztonságos ünnepeket kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!