Adóemelés - kényszerpályán

Polgármesteri tájékoztató a lakossági észrevételekkel kapcsolatban

Tisztelt Őrbottyáni Lakosok! 

Szeretnék megosztani Önökkel néhány információt az adóemelés kapcsán.

Úgy érzem, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt lakossági észrevételekre nekem is reagálnom kell. Sok helyen, sokféle vélemény hangzott már el a lakosok részéről. Sajnos továbbra is nagyon kevesen használják a hivatalos felületeket, inkább a település közösségi média csoportjainak oldalain kérdeznek. Ezeket azonban nem tudom folyamatosan nyomon követni, ezért egy évvel ezelőtt kértem Önöket, hogy kérdéseiket, észrevételeiket a város hivatalos Facebook oldalán vagy e-mailben küldjék el nekem. Az odaérkező levelekre néhány napon belül érdemben tudok válaszolni.

Most végigolvastam a nyilvános beszélgetéseiket és a lényeges kérdésekre igyekszem ehelyt tényszerű választ adni. 

  1. 2020-ig a gépjárműadó 40%-a maradt az önkormányzatoknál, ez az összeg akkoriban nagyságrendileg 30 millió Ft–ot jelentett Őrbottyánnak. A fennmaradó 60% az állami költségvetésbe folyt be.  2020-tól minden gépjárműadó bevétel az államkasszába kerül.

  2. Kommunális adót utoljára 2016-ban emelt az önkormányzat, 12.000 Ft/év/adótárgyról 16.000 Ft/év/adótárgyra, tehát 6 éve változatlan volt az adó összege. Most a Képviselő-testület döntése nyomán  25.000 Ft/év /adótárgy lett. Ennek az adónemnek a törvényileg engedélyezett felső határa 33.859.6 Ft/év/adótárgy.

  3. Az építményadó 2007 óta 700 Ft/m2/év, tehát 15 éve nem emelkedett az adó összege. Ebben az adónemben a törvényileg meghatározott felső érték 2190,9 Ft/m2/év. A 2022. novemberi Képviselő-testületi döntés nyomán 1100 Ft/m2/év összegben állapítottuk meg ezen adónem mértékét.

  4. Összehasonlításképpen a szomszédos településeken már sok évvel ezelőtt az Őrbottyánban most bevezetett adó mértékénél is jóval magasabbak voltak és most is magasabbak a lakosok adóterhei. Az adóemelések soha sem népszerű döntések, a választott képviselő-testületek nem szívesen nyúlnak ehhez az eszközhöz. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt évtizedekben milyen ritkán tették ezt meg. Megítélésem szerint jobb döntés lett volna a mindenkori városvezetéstől, ha folyamatosan, kisebb mértékben emelték volna az adó összegét. A drasztikusan megváltozott gazdasági helyzet miatt most nagyobb mértékben kellett emelnünk.

  5. Sajnos a téglagyár több, mint 1 éve befejezte működését, ezzel jelentős adóbevételtől esett el városunk.

  6. Pályázni csak arra lehetséges, amire kiírják a pályázatot Az önkormányzat minden olyan pályázaton elindult és elindul, amelyiken jó eséllyel nyerni tudunk. Ennek eredményeként az elmúlt 5-7 évben megközelítőleg 3,3-3,5 milliárd forintnyi pályázati pénzt tudott a város fejlesztésekre fordítani. 2016-tól több kilométernyi útfelület kapott szilárd burkolatot. A teljesség igénye nélkül igyekszem felsorolni ezeket: Dózsa György utca, Táncsics Mihály utca, Erdősor utca, Arany János utca, Kossuth Lajos utca, Radnóti Miklós utca, Kertekalja utca, Dobó István utca, Kálvária utca, Damjanich utca, Fürdő utca, Csurgó utca, Hegyi György utca, Babits Mihály utca, Szent István utca és az Állomás utca. Sikeresen pályáztunk új Egészségház építésére, a Polgármesteri Hivatal energetikai fejlesztésére, a központi konyha korszerűsítésére, valamint a Családsegítő épületének felújítására, óvodai fejlesztésre, 3 db bölcsődére, Termelői Piacra, Vállalkozói Park fejlesztésére, a Pálos Fogadó felújítására, illetve a Sport és Szabadidős közösségi terek bővítésére is. 280 db díszfát ültetünk el a városban. A felsorolás végére hagytam az új általános iskolához vezető útszakasz megépítéséhez elnyert pályázatot és az új általános iskola sikeres pályázatát, amelynek kivitelezését átmenetileg felfüggesztették. Saját erőből épültek játszóterek, kamerarendszer, temetői kerítések, továbbá vásároltunk meg stratégiailag fontos ingatlanokat.

  7. Az elmúlt 3,5 év - a járvánnyal, a háborúval és az inflációval - olyan helyzeteket idézett elő, amelyeket településünktől jóval erősebb (gazdaságilag fejlettebb) városok sem tudtak megoldani. Az elmúlt év közepétől folyamatosan emelkednek az energiaárak, ezek az előre nem látható kiadások az elmúlt év költségvetésében nem voltak tervezve. Az idei évre „jósolt”  többlet kiadás mértéke pontosan pedig senki előtt nem ismert, hiszen az elfogyasztott energia mennyiségét senki sem tudja előre megmondani. A becsült éves plusz energia költség 100 millió Ft, amelyet ki kell fizetnünk, ha a számla megérkezik.

  8. A külterületi besorolású és a belterületi besorolású területek között városüzemeltetés szempontjából nincs megkülönböztetés, minden bejelentést ugyanúgy kezelünk.

  9. További, megoldásra váró problémáink:

    • Az önkormányzati intézményekben dolgozó, mintegy 130 munkatárs bérének szinten tartása elengedhetetlen, különben mindenki elhagyja az állását. Ki fog akkor főzni a konyhán, ki fog takarítani az intézményekben, a hivatali munkát ki fogja elvégezni, ki fogja a szemetet összeszedni, a havat lapátolni, a szociális tüzifát kiszállítani a családoknak?

    • A GAMESZ gépjárműveinek üzemanyag költségei az egy évvel ezelőttihez képest megduplázódtak.

    • A felhasznált építőanyagok, szerszámok, gépek beszerzési árai megsokszorozódtak.

    • A központi konyha által használt nyersanyagok árai az egekben – mint ahogyan ezt naponta Önök is érzékelik a bevásárlások során. 

Ezen gondok, problémák megoldásához pénzre van szüksége az Önkormányzatnak is. A kötelező feladatainkat igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten a legjobb minőségben, becsülettel ellátni. Meggyőződésem szerint a 2020 márciusa óta eltelt időszakban a világméretű válságok közepette is tisztességesen helyt álltunk. Minden intézményünkben megtartottuk dolgozóinkat és a válság időszak előtti szolgáltatási színvonalat is igyekszünk fenntartani. 

Azonban most nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a település hiányosságaira azonnali megoldást találjunk. Ha tehetném, ha megtehetnénk, ha a Képviselő-testület kezében valóságos eszközök lennének a problémák kezelésére, akkor azt örömmel megtennénk. De Őrbottyán lakosaitól jelenleg és továbbra is türelmet szeretnék kérni!

Én úgy érzem, hogy mostani helyzetünkben csak egy megoldás áll előttünk. Az nem más, mint az itt élők összefogása, közösségünk ereje, amit már számtalan esetben megtapasztalhattunk. Őrbottyánban is csak türelemmel és szeretettel fogjuk tudni átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Felmerülő kérdéseikre továbbra is szívesen válaszolok. Személyesen vagy írásban is állok rendelkezésükre, de kérem Önöket, hogy a hivatalos oldalak valamelyikén vegyék fel velem a kapcsolatot. 

Tisztelettel:

Szabó István polgármester